Οικογενειακή Θεραπεία

Τι είναι η οικογενειακή θεραπεία και πότε συστήνεται

Η οικογενειακή θεραπεία συνίσταται σε διάφορες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα ο ταυτοποιούμενος ως ασθενής είναι παδί ή έφηβος και μένει ακόμη στο σπίτι με την οικογένειά του ή/και είναι εξαρτημένος οικονομικά και συναισθηματικά από εκείνους. Συνίσταται επίσης σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια αλλαγή στο οικογενειακό σύστημα είτε με ένα διαζύγιο, είτε με ένα πρόσφατο οικογενειακό πένθος, είτε επειδή ένα μέλος είναι εξαρτημένο από ουσίες ή πάσχει από κάποια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, όπως για παράδειγμα διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια.

Η τεχνική η οποία βασίζεται στην θεωρία των αντικειμενότροπων σχέσεων για τη θεραπεία οικογένειας έχει σαν κύριο στόχο να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να δουν με ποιους τρόπους οι συγκρούσεις μεταξύ τους αποτελούν έκφραση των εσωτερικευμένων συγκρούσεών και των δυσκολιών τους με την οικογένεια καταγωγής τους. Τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να κατανοήσουν με ποιο τρόπο επαναλαμβάνουν μοτίβα παλαιότερων γενεών και να θέτουν τα ζητήματα που τους απασχολούν απευθείας ο ένας στον άλλο.

Θεραπευτικό πλαίσιο/Συνδυασμός με άλλα θεραπευτικά σχήματα

Η συχνότητα των συνεδριών και η διάρκεια αυτών είναι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μελών της οικογένειας και με κύρια πρόταση είτε μια εβδομαδιαία συχνότητα πενηντάλεπτων συνεδριών, είτε με μια συνεδρία κάθε δεύτερη εβδομάδα μεγαλύτερης διάρκειας.

Επικοινωνήστε μαζί μας: +30 2102798264