Ομαδική θεραπεία

Τι είναι η ομαδική θεραπεία αναλυτικού τύπου

Η ομαδική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα στο άτομο να πειραματιστεί με νέες διαπροσωπικές συμπεριφορές, να βελτιώσει την επικοινωνία με τους γύρω του και να δεχτεί και να προσφέρει υποστήριξη και ανατροφοδότηση στα άλλα μέλη της ομάδας. Μέσα στον κοινωνικό μικρόκοσμο τον οποίο αντιπροσωπεύει η ομάδα θα μπορέσει, μαζί με τη βοήθεια του θεραπευτή, να κατανοήσει καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τόσο τα δικά του όσο και εκείνα των άλλων ανθρώπων. Επιπρόσθετα, η αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη της ομάδας θα τον βοηθήσει να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του ώστε σταδιακά να αλλάξει τα μοτίβα με τα οποία σχετίζεται με τους άλλους, πρώτα μέσα στην ομάδα και έπειτα στις υπόλοιπες σχέσεις του (Γιάλομ, 20016).

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η ομαδική θεραπεία

Η ομαδική θεραπεία μπορεί να προταθεί εξαρχής ως θεραπεία εκλογής εάν το άτομο δεν αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα ψυχοπαθολογίας όπως για παράδειγμα κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκασμούς και το αίτημά του είναι η βελτίωση των διαπροσωπικών του σχέσεων. Πολύ συχνά η ομαδική θεραπεία προτείνεται μετά από μια περίοδο ατομικής θεραπείας όπου έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία οι ενδοπροσωπικές δυσκολίες του θεραπευόμενου και τα έντονα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που ίσως τον βασάνιζαν και επιθυμεί να δουλέψει περισσότερο τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Θεραπευτικό πλαίσιο/Συνδυασμός με άλλα θεραπευτικά σχήματα

Οι ομάδες αναλυτικού τύπου είναι συνήθως ανοιχτές, δηλαδή δέχονται ανα περιόδους καινούργια μέλη και οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες με διάρκεια μιάμισης ώρας. Το κάθε μέλος μπαίνει στην ομάδα και ολοκληρώνει τη θεραπεία του στο δικό του χρόνο.

Η ομαδική θεραπεία συνδυάζεται και με παράλληλη ατομική θεραπεία, ή ατομικές συνεδρίες υποστηρικτικές ανάλογα με το αίτημα του θεραπευόμενου και σε συννενόηση με τον θεραπευτή. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με την οικογενειακή και με τη θεραπεία ζεύγους.

Επικοινωνήστε μαζί μας: +30 2102798264