Συχνές Ερωτήσεις

Το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο είναι πειραματικό εργαστήρι , μια ασφαλής συνθήκη, που προσφέρει τη δυνατότητα του πειραματισμού και της δοκιμής νέων σκέψεων και συμπεριφορών, χωρίς να υπάρχει κριτική ή τιμωρία. Μαζί ανακαλύπτουμε τις νέες αξίες που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του θεραπευόμενου, ώστε να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του προς την κατεύθυνση που επιθυμεί και που περισσότερο του αρμόζει.

 

Γρήγορα και μακροπρόθεσμα

Τα ευρήματα που ανήκουν σε ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν μαρτυρούν ότι η ψυχοθεραπεία ή η λήψη ψυχοφαρμάκων μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα υγιών ατόμων αλλά και ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Μάλιστα οι αλλαγές αυτές μπορεί να επέρχονται σχετικά γρήγορα - μέσα σε τέσσερις με επτά μήνες από την έναρξη της θεραπείας - και να είναι μακροπρόθεσμες, διαρκώντας επί έτη μετά την ψυχιατρική παρέμβαση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι περισσότεροι ειδικοί στην ψυχική υγεία δεν θεωρούν ότι οι ψυχιατρικές παρεμβάσεις αποτελούν μέσο για την αλλαγή της προσωπικότητας αλλά τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς, αναφέρει ο Μπρεντ Ρόμπερτς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη, είναι προκλητικά επειδή, επί μακρόν, οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι «στατικά». Παρ' ότι κάποιες πρόσφατες έρευνες μαρτυρούν ότι τελικώς κομμάτια της προσωπικότητας ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι ειδήμονες θεωρούσαν ότι μια τέτοια αλλαγή είναι δύσκολη και αργή. Τα νέα στοιχεία όμως δείχνουν το αντίθετο.